Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Ministern: Det ska inte handla om tur att få rättigheterna tillgodosedda

2:17 min

Kommuner som inte ingår i förvaltningsområdena gör färre insatser när det gäller barns rätt till de nationella minoritetsspråken än förvaltningskommunerna. Det tycker kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är oacceptabelt.

Minoritetsarbetet i Sverige behöver fortfarande förbättras för att nå önskade resultat. Det pekar den fördjupade uppföljningen på, som årligen visar hur de fem nationella minoriteternas rättigheter efterlevs och som Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget offentliggjorde förra veckan.

- Det ska ju inte handla om att man har tur att bo i en viss förvaltningskommun för att få sina rättigheter tillgodosedda, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Även om det ställs särskilda krav på en förvaltningskommun - som att samer har rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg på samiska, och rätt att använda samiska i kontakter med myndigheter - menar hon att problemet är just att det skiljer så mycket mellan förvaltningskommunerna och de kommuner som inte har det här särskilda ansvaret.

Det är också anledningen till att regeringen inte utökat antalet förvaltningskommuner, samtidigt som Alice Bah Kuhnke inte tycker att skillnaderna mellan kommunerna är särskilt osannolik.

- När man är en förvaltningskommun har man ju ett ytterligare åtagande så det faller ju på sin rimlighet att det ska vara så, säger Alice Bah Kuhnke.

Men påverkar det här regeringens beslut att tillåta fler kommuner att bli förvaltningskommuner?

- Alla de underlag som vi får in och alla rapporter som görs, oavsett av vem, de blir ju en del av vår beredning och vårt arbete för hur vi ska gå vidare med både utredningen om lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, men också med förvaltningskommunerna.

Det här är ju en rapport som kommer årligen från Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm. Kommer det här att snabba på ert arbete tror du?

- Vi har ju en tidsplan och vi har ju vetat att den här rapporten ska komma, eftersom den kommer årligen, så vi har ju sett fram emot den för att få ytterligare kött på benen, säger Alice Bah Kuhnke.

Regeringen har också aviserat en översyn av minoritetsspråken. Och eftersom det finns många frågor att komma till rätta med menar Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att det är viktigt att riktlinjerna för utredningen blir rätt. Något som departementet nu arbetar med.

- Vi har en hel del att göra för att leva upp till de konventioner som vi har skrivit under.

När ska den här översynen göras då?

- Ambitionen är att vi ska presentera det innan halvårsskiftet, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista