Josefina Lundgren Skerk. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Josefina Lundgren Skerk. Arkivbild. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Stockholbma / Stuehkie / Stockholmma

Sametinget nobbade ministermöte

2:27 min

För att höja urfolksstatusen valde Sametinget att inte vara med i gårdagens samrådsmöte mellan kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och de nationella minoriteterna.

Tillsammans med representanter från de nationella minoriteterna var Sametinget kallat till tisdagens samrådsmöte på regeringskansliet, inför genomgången som Europarådet har med Sverige om skydd för nationella minoriteter.

Men, för att höja samernas status som urfolk, valde Sametinget alltså att inte vara med.

– Är vi ett folkvalt organ och en statlig myndighet, med det ansvar som vi har för samiska frågor, då är det väl inte mer än skäligt att ministern tar sig tid att träffa oss ordentligt så att vi hinner sitta ner istället för att hamna i ett möte där det är många olika synpunkter som ska föras fram, säger Sametingets vice styrelseordförande Josefina Lundgren Skerk.

Men blir inte minoriteterna starkare om man är fler som har samma agenda och jobbar åt samma håll?

– Det är ju inget som hindrar att man jobbar tillsammans ändå men som sagt, det här är ett beslut som styrelsen har tagit.

Redan i september krävde Sametinget i ett samrådsmöte med regeringen att samerna inte ska betraktas som nationell minoritet, utan som urfolk. Orsaken ska vara att begreppet nationell minoritet gör att politiker och andra flyr undan samernas urfolksstatus, och därmed de internationella rättigheterna för urfolk.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tycker att det är viktigt att organisationerna är fria att driva sina frågor på sitt sätt.

– Har sametinget tagit det här beslutet då är det det bästa beslutet för dom, säger Bah Kuhnke.

Men vad tycker du om att de inte är med?

– Jag tänker genomföra ett bra möte med dom som är där och jag är väldigt glad för att sametinget ändå vill dela med sig av sina tankar och åsikter och har möte med mina medarbetare idag.

Sametingets styrelse tycker att lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk är tandlös och istället vill man att såväl åtgärder som resursfördelning från staten utgår ifrån att samerna är ett urfolk.

Istället för att vara med på samerådsmötet träffade Sametingets vice styrelseordförande Josefina Lundgren Skerk tjänstemän på Kulturdepartementet för att prata om Sveriges rapport till Europarådet.

– Förhoppningen är att det blir en mer sanningsenlig rapport där man faktiskt redovisar de många utmaningar och problem som finns inom det samiska området, exempelvis hur dålig samernas modersmålsundervisning är, säger Lundgren Skerk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista