1 av 2
Torbjörn Åhrén är arg på Naturvårdsverkets förslag
2 av 2
Torbjörn Åhrén och hans familj har precis börjat få betesro med renarna efter att en varg härjat i deras renhjord. Naturvårdsverkets nya förslag om vargar tycker Åhrén är okunskap. Foto: Marit Kuhmunen Blom

Renskötare: Naturvårdsverkets förslag om varg i renskötselområdet andas okunskap

Renskötaren Torbjörn Åhrén tycker inte att Naturvårdsverket ska tillåta att renskötselområdet blir ett genomgångsland för genetiskt viktiga vargar. Även Jämtlands länsstyrelse ser problem med Naturvårdsverkets förslag.

Renskötaren Torbjörn Åhréns renar är på vinterbete kring Stugun några mil öster om Östersund i Ragunda kommun. Han har fått slita hårt tillsammans med familjen i vinter eftersom en genetiskt viktig varg för svenska vargstammen uppehöll sig i området. Nu har vargen fällts i skyddsjakt efter beslut från länsstyrelsen i Jämtland då vargen orsakat stor skada för renskötseln i området.

- Ett sånt förslag att vi ska ha utökad bevakning är magstarkt tycker jag. Sen är det vinter, det är inte ljust dygnet runt. Menar de att vi ska vara ute och bevaka renarna i mörkret eller hur har de tänkt det hela? Jag har haft varg i vinter i renhjorden och jag körde morgon till kväll och ändå mäktade vi inte med det, säger Åhrén.

Naturvårdsverkets remiss handlar om genetiskt viktiga vargar från den finskryska vargstammen. I remissen har man förslag om hur renskötarna ska göra för att vargen ska slippa fraktas genom Sverige förbi renskötselområdet. Naturvårdsverkets vill bland annat att renägarna ska ha mer bevakning, om det krävs inhägna renarna eller flytta från området där vargen är. Jämtlands länsstyrelse ska lämna in ett yttrande till remissen. De har inte i samma syn som Naturvårdsverket eftersom de menar att förslagen inte fungerar i praktiken.

- Vi bedömer inte att de här åtgärderna fungerar i renskötselområdet, säger Ruona Burman, länsstyrelsen Jämtland.

- Vi hoppas på att vi kan ha ett samarbete för att de genetiskt viktiga vargarna ska kunna vandra genom renskötselområdet, säger Gunilla Skotnicka, Naturvårdsverket.

Torbjörn Åhrén ser inte att vargar ska kunna uppehålla sig i renskötselområdet.

- Kommer det en varg oavsett om man är genetiskt viktig eller inte, så inom renskötselområdet ska de nog inte finnas. Då är det bara ett, att skjuta bort dem. Sen får de fixa sin genetik någon annanstans och inte ha renskötselområdet som något genomgångsland och att vi ska sörja för den saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista