1 av 2
Martin Persson
2 av 2
Martin Persson Foto: Eva Danielsson/SVT Nyheter Jämtland

Tåssåsenförfattaren ger ut sin andra bok

En renskötaren i Tåssåsen sameby skriver även böcker och idag har hans andra bok release.

- Temat i den första boken är hämnd, så är väl temat i den här boken girighet. Det är egentligen två berättelser som vävs samman till en. Det är en annorlunda berättelse, det är inte som den första som man följer linjärt, utan här blir det hopp mellan dåtid och nutid, säger Martin Persson.

Martin Persson har tre olika jobb idag. Han är lärare på skolan i Hallen i Åre kommun, renskötare och författare. Dessutom är han fyrabarns far och det är knappt någon lugn stund efter jobbet.

- Ja, man har fullt upp går det väl att säga. Dygnet har 24 timmar och sömn är överskattat så då är det bara köra på.

Du är lärare, renskötare och författare. Vilket av yrkena tycker du är bäst?

- Drömmen vore ju att kunna minska från tre jobb till två och då vet jag själv vilken kombination jag helst skulle vilja ha. Ute till fjälls är det bästa och så tycker jag om att skriva också, att kombinera de två skulle vara perfekt, säger Persson.

Första boken skrev han på kvällar och nätter när barnen sov. När han började med andra boken tog han tjänstledigt från lärarjobbet. Hans första bok låg på försäljningstoppen i Jämtland.

- Visst man är väl ingen Läckberg ännu men jag är nöjd, det är jag, särskilt när det inte varit någon reklam eller marknadsföring utan den har sålt från mun till mun-metoden, säger Martin Persson.

Inspirationen hämtar han från sina favoritförfattare.

- Det är väldigt blandat men jag gillar väldigt mycket Jo Nesbø böcker och Peter Robinson. Där ser jag till att skaffa allt nytt som kommer, det är favoriterna de två, säger han.

Men Martin Persson har även läsare utanför Jämtland och han är glad att han har stöd för sitt skrivande i det samiska samhället.

- Alltifrån Karesuando i norr till Idre i söder hör de av sig och uppskattar det de läst, så det är roligt, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista