Bo Häggroth, Landsbygdsutvecklare, Arjeplogs kommun. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sapmi
Bo Häggroth, Landsbygdsutvecklare, Arjeplogs kommun. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sapmi

Arjeplogs kommun överklagar Sametingets beslut till förvaltningsrätten

1:29 min

Arjeplogs kommun överklagar nu Sametingets beslut till förvaltningsrätten, rörande projektet Samiskt Innovationscentrum. Kommunen menar att Sametingets handläggning av projektet redan från start har präglats av stora brister.

Först beviljades Innovationscentrum i Arjeplog projektstöd från Sametinget. Men plötsligt drogs stödet in, för att sedan beviljas igen.

Men sedan - i en efterkontroll av Jordbruksverket - så kom de fram till att Innovationscentrum ändå inte var berättigad till stödet och fick därför ett återbetalningskrav på 93 000 kr till Sametinget.

I Sameradion & SVT Sápmis tidigare rapportering medger Ingela Nilsson, enhetschef för Landsbygdsprogrammet på Sametinget att de har gjort fel.

- Sametinget har medgett att de har handlagt fel. Så då vore det ju konstigt om inte förvaltningsrätten tycker att de måste rätta sig efter det. Och då måste de stå för de fel de har gjort, säger Bo Häggroth projektledare.

- Vi måste ju från kommuner och myndigheter kunna hantera sådana här saker på ett vuxet sätt. Det får inte gå till så här, tillägger han.  

Projektstödet skulle bland annat användas för att utveckla ny teknik för Arjeplog kommuns renskötare. Och med denna överklagan så menar nu projektledaren Bo Häggroth att en dom i förvaltningsrätten blir en fingervisning för Sametinget.

- Det här är ju viktigt eftersom då får ju Sametinget en tydlig information om hur de måste jobba med projekt, säger Bo Häggroth projektledare. 

Vi har också varit i kontakt med Ingela Nilsson, handläggare på Sametinget, som inte vill kommentera saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista