Nedslagsplatsen för det havererade planet. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
Nedslagsplatsen för det havererade planet. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
Radio Sápmi

Renskötselområdet påverkas av flygkraschen

Johan Mikael Nutti: Suran ahte mirku manná min guollejávrriide
3:08 min

Området där postflyget störtade i januari är förorenat, berättar Gunhild Rosqvist, chef för Tarfala forskningstation. Hon har arbetat fram ett förslag på en handlingsplan för sanering av området. Renskötaren Johan Mikael Nutti flyttar snart med sina renar till samma område, men än så länge känner han ingen större oro för hur renarna kommer att påverkas av gifterna.

Gunhild Rosqvist är professor i Stockholms Universitet och chef för Tarfala forskningsstation i Kebnekaise området. Hon har gjort ett förslag till en handlingsplan på hur man ska sanera området efter det postflyg som störtade i Ritsemområdet i januari. Rosqvist har bla föreslagit att man ska gräva i den förorenade snön så att en del av giftet avdunstar. Det tar lång tid innan olycksområdet har renats efter olyckan och gifterna efter en sådan olycka kan komma att döda ekosystemen i området.

Johan Mikael Nutti är renskötare i Sirges sameby. I slutet på april flyttar han upp med sina renar till bland annat det område där postplanet störtade. Att området nu är förorenat är ingenting som oroar honom i dagsläget, men han är orolig över hur vattnet och fisket ska påverkas av gifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".