Giron/Kiruna

Saknad man återfunnen

Den man i 60-års åldern som igår kväll försvann i Kirunafjällen har hittats. Mannen anmäldes försvunnen sedan han inte kommit tillbaka till Alesjaurestugan.

Fjällräddare kopplades in i sökande efter mannen som nu i natt hittades medtagen och nedkyld. Han fördes med snöskoter till Abisko, rapporterar polisen.

Det är okänt för polisen om mannen behöver läkarvård eller om det kommer att räcka att få honom inomhus. En bedömning kommer att göras av fjällräddarna.

Det är i nuläget minus åtta grader i Abisko och det blåser ca 2 meter per sekund. Polisen bedömer att vädret i området innebär en risk för den som är ovan eller har fel utrustning med sig. Vädret växlar snabbt i fjällen och med bristfällig eller felaktig utrustning kan situationen snabbt förvärras och bli farlig, varnar polisen. En risk i sammanhanget är paradoxal avklädning, alltså när någon som är kraftigt nerkyld börjar klä av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".