Foto: Tor Richardsen TT/NTB scanpix
Foto: Tor Richardsen TT/NTB scanpix

Påskvädret i Sápmi

Påskhelgen bjuder på varierat väder i hela landet. Passa på att vara ute på påskafton, då är bästa chans för sol under helgen. 

I huvudsak blir det ganska milt, med temperaturer från några minusgrader längst upp i norr till dryga tio plusgrader i söder. Långfredagen blir mulen i hela landet.

- Inatt klarnar det upp under natten, så imorgon bitti blir det rätt så kallt, kanske ner till minus 10 grader i norra Sverige. Där det kommit blötsnö blir det halt, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad. 

Påskafton/Beassášlávvordat

Den som ska ut i trafiken på påskaftonen får ta det försiktigt. SMHI varnar för plötslig ishalka på vägarna i Västerbottens kustland, Jämtland och Västernorrland, det är en klass 1 varning utfärdad för ikväll och natt. 

Påsknjutare i Sápmi får glädja sig åt en solig påskaftons början och milt väder, men till eftermiddagen drar molnen in igen. 

- Det blir plusgrader på dagen utom möjligtvis i nordligaste lapplandsfjällen. 

I Jämtland och Härjedalsfjällen väntas vinden öka ganska kraftigt mot kvällen.

Påskdagen/Beassášbeaivi

- Påskdagen är det fortfarande hyfsat soligt i östra Norrland och med mer blötsnö i fjälltrakterna. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista