Madeleine Renhuvud läser för barnen På Lopme Naestie
Madeleine Renhuvud läser för barnen om renkalven Mavve På Lopme Naestie Foto: Foto: Jenny Israelsson Skoglund

Snart en fortsättning på populär sydsamisk barnbok

1:52 min

Snart kommer vi att få läsa fortsättningen på historien om lilla renkalven Mavve som är en barnbok på sydsamiska och svenska. Manus är klart till uppföljaren och författaren Madeleine Renhuvud drömmer inte bara om en bok till.

- Min tanke när jag skrev första boken var att jag ville följa Mavve ett helt år, så 8 böcker är min dröm, en för varje samisk årstid, säger Madeleine Renhuvud.

Den första boken om den lilla renkalven Mavve kom ut 2011 först på sydsamiska sedan på svenska. Böckerna ska både vara underhållande men även lära läsarna en del om renar och samisk kultur. Författaren Madeleine Renhuvud är från Mittådalens sameby och hon har nu ett manus klart.

 - Jag själv är spänd på att se vem Mavve kommer att möta, i den här boken så kommer han på kalvmärkning och blir själv märkt.

Vilket språk boken kommer att komma ut på först är ännu inte klart och nu börjar Madeleine jobba med illustrationerna. Hon har ännu inte hittat ett förlag som nappat på uppföljaren men Madeleine ger inte upp.

- Jag jobbar på att i alla fall till nästa Lopme naestie så vill jag ha den ute så att jag kan läsa hela berättelsen och kanske läsa en tredje fortsättning, det skulle vara kul att kunna ge ut en gång per år framöver, säger författaren Madeleine Renhuvud.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista