Jörgen Stenberg.
Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Malå sameby piloter i nytt renvarningssystem

2:17 min

En sändare på renen skall varna bilister att det finns renar på eller nära vägen i ett nytt projekt. Malå sameby är hårt drabbade av renpåkörningar och är med i projektet från start. 

"Animal Sense" är ett EU Botnia-Atlantica projekt och i projektet ingår att man skall hitta ett varningssystem för renar på vägen. Projekt är i fyra delar och en av delarna är Reindeer warning system. Samarbetspartner är Umeå universitet, Trafikverket region norr och Svenska Samernas Riksförbund. 

Näringshandläggare på Svenska samernas riksförbund, Fredrik Juuso, är ansvarig för SSR:s del av projektet och han säger att detta är ett bra början att se över hur man kan använda ny teknik för att minska renpåkörningar, men att det inte är hela lösningen på problemet. För saltet är ett stort problem. 

- Vi vet att efter E4:an har det denna vinter varit många renpåkörningar och E10:an har varit under diskussion sedan de började salta där. Det är där det också har varit mycket olyckor, säger Fredrik Juuso.

Malå sameby och Saltfjellet sameby i Norge ska vara testare av systemet. Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby, säger att de är med i projektet för att de är en av de samebyarna som är ganska hårt drabbade av renpåkörningar under hela året. Han menar att det bara finns vinnare om det här nya systemet skulle fungera, fördelen med det här är att det är aktuellt hela tiden. 

- I år kommer det att tangera runt 200 renar totalt som möter ödet att bli dödade av trafiken, så det finns ett stort underlag att jämföra mot. Renpåkörningar är ett stort problem, dels för renen som får lida väldigt mycket och sedan renägare som också får lida, säger Jörgen Stenberg ordförande i Malå sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista