Naturvårdsverkets flagga. Foto. Henrik Montgomery/TT.
Naturvårdsverkets flagga. Foto. Henrik Montgomery/TT.
Svierik / Ruoŧŧa / Sveerje

Sametinget och länsstyrelsen sågar vargplan

Sametinget och länsstyrelsen i Jämtlands län tror inte på Naturvårdsverkets femårsplan som går ut på att rädda genetiskt viktiga vargar.

Sametinget och länsstyrelsen i Jämtlands län är inte positiva till Naturvårdsverkets vargplan. I sina remissvar förklarar de bland annat att verket måste söka efter nya lösningar och att deras plan är orealistisk och omöjlig att genomföra i praktiken.

- Dels har man inte tittat på de svårigheter som finns innan man har gett ut förslagen. Det här är ju någonting som måste samrådas med rennäringen innan man tar fram förslag som fungerar, säger Stefan Forsmark, näringshandläggare på Sametinget.

I Naturvårdsverkets remiss finns förslag på hur renskötarna ska göra för att genetiskt viktiga vargar ska kunna vandra fritt genom renbetesområdena. Naturvårdsverket vill bland annat att renägarna ska öka sin bevakning av renarna, om det krävs inhägna dem eller helt enkelt flytta renarna ifrån området där vargen finns.

Men det här är inte förenligt med dagens renskötsel, säger Forsmark.

- Vi anser inte att det är åtgärder som man kan tillämpa ur renskötselns perspektiv.

Sametinget hänvisar bland annat till en regeringsproposition, där regeringen säger att vargföryngringar i stora delar av renskötselområdet inte går att förena med modern renskötsel, samt att toleransnivån av rovdjursskador inte kan hållas, om Naturvårdsverkets plan verkställs. 

- Renskötselområdet anses särskilt sårbart för vargangrepp eftersom rennäringen redan är svårt drabbat av rovdjursförekomst, säger Stefan Forsmark.

I sin femårsplan skriver Naturvårdsverket att det inte fungerar att flytta vargar från renskötselområdet. Dels är det svårt att hålla vargen vid liv innan flytt, då risken är stor att den blir föremål för skyddsjakt. Naturvårdsverket menar att en flytt av vargen endast bör vara en nödåtgärd. Men Länsstyrelsen i Jämtlands län tycker inte att det är realistiskt.

- Det är bättre att flytta dem så snabbt som möjligt. Tidigare försök att flytta vargar har visat på att har de varit en längre tid i renskötselområdet så har de en benägenhet att gå tillbaka, säger Mikael Wallén, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Länsstyrelsen i Jämtland ser hellre att man använder sig av en så kallad "soft release". Den går ut på att vargen istället hålls inhägnad där den ska placeras ut. Detta för att vargen ska få vänja sig vid den nya miljön i lugn och ro, berättar Mikael Wallén:

- Är det så att svenskt regelverk just nu stoppar den möjligheten, då måste man titta på om man kan ändra regelverket, istället för som i den här remissen, skapa ett merarbete bara för rennäringen, säger Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".