Laxens gener har kartlagts

Laxens gener har kartlagts och systematiserats i ett forskningsprojekt. Resultaten ska bland annat ge bättre förutsättningar att skydda laxodlingar från virus.

Kartläggningen är bland annat nödvändig för att kunna använda modern genteknik för att vidareutveckla odlad lax, men kan även vara till hjälp för att bevara vildlaxen som art och ge insikter om evolutionsbiologin.

Torgeir Hvidsten, gästprofessor vid Umeå Plant Science Centre och professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet i Ås, säger i ett pressmeddelande att laxens arvsmassa innehåller två kopior av varje gen.

Hvidsten är en av forskarna i forskningsprojektet, som har pågått i sex år.

-Det har spekulerats om ifall dessa kopior har gett evolutionen det extra spelrum som krävdes för att utveckla några av laxens speciella egenskaper, till exempel det röda köttet eller förmågan att leva i sötvatten som ung och i saltvatten som vuxen, säger han.

Projektet är ett samarbete mellan forskare och industriaktörer i Sverige, Norge, Kanada, Chile, Kina och USA, uppger Umeå universitet. Resultaten har publicerats i tidskriften Nature.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".