Varg. Foto: Dawn Villella/AP/ TT
1 av 2
Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Oscar Alarik, jurist vid Naturvårdsverket. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Oscar Alarik, jurist vid Naturvårdsverket. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Rovdjur

Frän kritik mot vargplan - men även positiva tongångar

Naturvårdsverkets förslag på femårsplan för genetiskt viktiga vargar möter häftig kritik från flera håll. Sametinget, rennäringsorganisationer och länsstyrelser gör tummen ner.

Vi berättade ju i veckan om kritiken från Sametinget och länsstyrelsen i Jämtland som beskrev förslagen som orealistiska och ogenomförbara.

Nu kommer samma kritik från rennäringens företrädare och fler länsstyrelser.

Jenny Wik Karlsson är förbundsjurist för Svenska samernas riksförbund, som är speciellt kritisk till förslaget om att renskötarna ska flytta sina renhjordar för invandrande vargar.

-Det visar att Naturvårdsverket inte stämt av med renskötseln och inte förstår renskötseln. Det finns inga alternativa betesmarker och nu lägger Naturvårdverket över bördan på renskötseln, det är inte rimligt, säger Wik Karlsson.

Naturvårdsverket har alltså utformat en fem-årig plan på hur vargstammen ska få genetisk förstärkning österifrån, enligt förslaget i första hand via naturlig invandring medan flytt av vargar ska ses som en nödåtgärd.

Naturvårdsverket föreslår vidare att renägarna ska öka sin bevakning av renarna, om det krävs inhägna dem eller helt enkelt flytta renarna ifrån området där vargen finns.

Men de här förslagen reagerar nu både SSR, Renägarförbundet och Sametinget och kallar de helt orealistiska.

Även de tre nordliga länsstyrelserna reagerar på dessa förslag.

Alla tre länsstyrelser förordar dessutom att invandrade vargar snabbt flyttas från renskötselområdet innan de hunnit bilda revir - Anna Danell är rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

- Det funkar inte med varg i renskötselområdet. Om vargen i stället flyttas snabbt så ökar sannolikheten att den blir kvar dit den flyttats, säger Danell.

Summa summarum, vad tycker ni om förslaget?
- De har inte tänkt klart på vad det innebär. De lägger alltför stort ansvar över på rennäringen för att få ner vargen söderut - det är inte hållbart i längden.

Men det finns även positiva tongångar när det gäller Naturvårdsverkets vargplan.

Svenska naturskyddsföreningen betonar att det är livsviktigt med nytt blod till den svenska vargstammen och ställer sig därför bakom Naturvårdsverkets åtgärdspaket.

- Vi är positiva till att Naturvårdsverket nu omprövar de metoder som inte funkat under lång tid. Vi tycker också det är positivt att de i alla fall uttalar att de vill ha en dialog med samerna och renskötseln, säger Oscar Alarik, jurist vid Naturskyddsföreningen.

Ett flertal länsstyrelser utanför renskötselområdet tillstyrker Naturvårdsverkets förslag till plan för genetisk förstärkning av vargstammen

Det gör även Svenska rovdjursföreningen som i stort är positivt till de förslag som läggs fram, bland annat om att inhägna eller flytta eller inhägna renhjordar.

Även Naturskyddsföreningen ställer sig bakom dessa förslag.

- Vi förstår att de här metoderna är ytterst svåra och problematiska men vi tror att de måste prövas i högre utsträckning. Det måste dock följa ett större ansvarstagande och mer resurser från myndigheterna. Rennäringen får inte lämnas ensamma, säger Alarik.

Naturskyddsföreningen har även invändningar på planen - föreningen anser Naturvårdsverkets analys över vargstammen status är alltför positiv samt att delmålen när det gäller invandrade vargar är för lågt ställda.

Och föreningens jurist Oscar Alarik är kritisk till hur vargfrågan hanterats av beslutsfattare och lagstiftare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".