Torkel Stångberg, ordförande i Vaapsten Sijte.
Torkel Stångberg, ordförande i Vaapsten Sijte. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
#TjernobylSápmi

Även samer utanför renskötseln drabbades av Tjernobylolyckan

Stångberg: "Vi stod inte under myndigheternas beskydd"
2:30 min

Över tvåhundratusen renar har kasserats på grund av Tjernobylkatastrofen de senaste 30 åren. Men kärnkraftsolyckan fick också konsekvenser för människor utanför renskötseln säger Torkel Stångberg, ordförande i Vaapsten Sijte.

När Tjernobylolyckan 1986 spred sitt osynliga gift drabbades samebyarna i Västerbotten och Jämtland särskilt hårt. Renar i tiotusental kontrollerades och kasserades om de översteg gränsvärdena, men det utfördes också helkroppsmätningar på renskötande samer i Västerbotten.

När kontrollerna utökades 1991 användes samer anslutna till samebyar i Arvidsjaur och Karesuando som geografiska referensgrupper, tillsammans med med ett statistiskt representativt urval från hela befolkningen.

Men också de som står utanför samebyarna drabbades menar Torkel Stångberg, ordförande i Vaapsten Sijte som jobbar för erkännandet av de samiska rättigheterna för alla samer.

- Vi stod ju inte under myndigheternas beskydd, när det blev fråga om någon provtagning eller ersättning eller så, på grund av att man ansåg att vi inte tillhörde samebyn, men likväl var vi samer i vårt ursprungsområde, säger Stångberg.

- De mätningar och sånt som man såg fanns egentligen i media att ta del av. Om vi skulle fortsätta äta kött eller fisk, var egentligen inte någon stor fråga för vi var tvungen att göra det till viss del. Även om många minskade sitt fisk och köttintag, men vi hade inte samma möjlighet till att kunna övergå till något annat utan man fortsatte nog äta fisk och kött, men kanske i lite mindre utsträckning.

Torkel Stångberg menar att samer utanför Samebyarna överhuvudtaget inte fanns innan Sametinget grundades 1993, då dessa fick en starkare ställning.

- Om en liknande olycka hade skett idag så hade man kanske haft ett vidare perspektiv. 1986 var det verkligen bara de samer som fanns under rennäringslagens beskydd som räknades. I Björkvattnet så vet jag att en del markägare fick ersättning för förlust av fiske, medan andra inte fick, men den ersättning som vi borde ha fått i egenskap av samer, den uteblev ju, den var det inte ens diskussion om att ens komma på fråga.

Vad tänker du då för ersättning ni skulle ha fått?

- Vi fiskar ju i våra fjällsjöar av gammal hävd och de här sjöarna ligger ju inom Vapsten sameby och när man nu har gjort den stora värderingen exempelvis inom Vapsten så har man ju aldrig räknat med alla samer utan man tar ju bara den lilla grupp av samer som tillhör samebyn då. Så därför, majoriteten av samer och konsekvenserna för dom har ju helt fallit bort när det gäller hur man handskas med sådan här problematik som kanske sker till följd av till exempel Tjernobylolyckan.

Hur tycker du det borde ha skötts från myndigheterna gentemot samer?

- Vi har ju inte nått riktigt dit än idag fast vi är 30 år efter Tjernobyl. Om man nu ser på psykisk ohälsa bland samer, så räknas ju fortfarande inte majoriteten av samer utanför samebyarna in på fullaste allvar när man pratar om psykisk ohälsa och parallellt kan man se att exempelvis Tjernobylolyckan visar att samma brister kvarstår än idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".