1 av 2
Inger Baer Omma
2 av 2
Inger Baer Omma Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi
#TjernobylSápmi

Hon var gravid när det smällde i Tjernobyl

Inger Baer Omma var gravid när hon fick veta om att ett av atomkärnkraftverken i Tjernobyl hade exploderat. Hon minns oron och rädslan som hon hade då. 

 Se grafik: Tjernobylkatastrofen på en minut

Våren 1986 när Tjernobylolyckan inträffade väntade Inger Baer Omma sitt andra barn, Marja Kari. Hon kommer ihåg oron hon kände. 

– När man varslade om att det var riktigt allvarligt, då minns jag att jag mötte upp min grupp då som höll på att flytta med renarna. Jag hade med vatten till dem och sade att “ni får aldrig dricka vatten någonstans ute i det fria för det är radiumsmittat." Och då minns jag att min man sa det att “ja får vi inte dricka ja då dör vi ändå” sa han, berättar Inger Baer Omma.

Och det som var mest skrämmande var att man inte kunde se den radioaktiva föroreningen.

– Den syntes inte i naturen och den luktade inte och smakade inte. Den är lite abstrakt på det viset, den finns men den finns ändå inte, säger Inger Baer Omma

Tjernobyl var den första stora atomkraftsolyckan och det fanns lite information om strålningen och vilka konsekvenser det var för människor. Därför mätte och kontrollerade man både människor, djur och natur. 
Också när Inger födde sin dotter, så kontrollerades den nyfödde på en gång. 

– Men jag och barnen kontrollerades, åtminstone Marja Kari. Henne kontrollerade de på en gång, sen följde dem ju henne. Och hon fick ju faktiskt några defekter som de var misstänksamma på och det var tänderna.

Framtänderna var missfärgade, men det var när hon var liten och hade mjölktänder och på de nya tänderna var det inga fel på. 
Gunnar Bengtsson, före detta Generaldirektör i Statens strålskyddsinstitut var en av dem som hade i uppgift att ge information till Sveriges befolkning om strålningen, och han tycker de lyckades med att dämpa oron.

– Det som hände i många andra länder var att många kvinnor som var oroliga och inte fick bra information, de gjorde abort. Men i Sverige var det väldigt få onödiga aborter på grund av onödig oro, det tyckte jag var jätte bra, säger Gunnar Bengtsson, i SVT:s Vetenskapens Värld

– Vi vet inte vad naturen innehåller i dag, de har som tonat ner det, så vi är invaggade i att allt är okej nu, säger Baer Omma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".