Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: SR Sameradion
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: SR Sameradion
Stockholm/Stuehkie

Regeringen driver igenom kritiserat förslag om fjärrundervisning

Trots svidande kritik från lagrådet - regeringen la i dag fram ett förslag om ökade möjligheter till fjärrundervisning.
Regeringen öppnar bland annat för att kommuner ska kunna köpa fjärrundervisning av varandra.

Det råder stor brist på modermålslärare i Sverige, vilken blivit än mer påtaglig med den stora flyktingtillströmningen.

Det saknas även modermålslärare i samiska är men kunnat lösas genom att kommuner köpt fjärrundervisning i samiska av Sameskolstyrelsen.

Regeringens senaste förslag går ut på att tillåta olika skolhuvudmän att köpa fjärrundervisning i modersmål av varandra, det vill säga en kommun ska kunna köpa undervisning av en annan kommun.

Men Lagrådet, som synat regeringens förslag, gör tummen ned. Det konstaterar att utredningstiden varit mycket kort, att förslaget saknar analys av viktiga delar och att remissinstanserna haft mycket kort svarstid. Det har med andra ord gått för fort.

Regeringen tar dock ingen notis om detta utan lägger nu fram en proposition till riksdagen.

- Det är viktigt att nyanlända elever snabbt kan fortsätta sin kunskapsresa. Möjlighet till modersmål och studiehandledning ska därför inte vara beroende av var en elev bor. Ett sätt att ta tillvara behöriga lärare är genom fjärrundervisning, och det är något vi tidigare har öppnat upp för genom ny lagstiftning. Nu blir det enklare för kommunerna att hjälpa varandra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".