Agnete Johnsen.
1 av 3
Agnete Johnsen. Foto: Anders Putting, EBU.
Norska delegationsledaren Stig Karlsen på presskonferensen med Catarina Rolfsdotter-Jansson.
2 av 3
Norska delegationsledaren Stig Karlsen på presskonferensen med Catarina Rolfsdotter-Jansson. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Agnete med samisk flagga
3 av 3
Samiska artisten Agnete representerar Norge i Eurovision Song Contest i år. Här poserar hon med den samiska flaggan efter vinsten i norska melodifestivalen, Melodi Grand Prix. När Eurovision Song Contest avgörs i Stockholm om ett par veckor får hennes fans på plats inte vifta med samisk flagga. Foto: Kenneth Hætta / Sameradion & SVT Sápmi
#escsapmi #eurovision

Ingen media för Agnete - fokuserar på framträdandet

Stig Karlsen: Agnete är en förebild
2:09 min

Idag inledde norsk-samiska artisten Agnete Johnsen repetitionerna inför eurovisionsfinalerna på Globen i Stockholm nästa vecka. Men Agnete är mycket sparsam med mediaframträdanden inför finalen.
-Hon har problem med sin mentala hälsa, säger Stig Karlsen, ledare för den norska delegationen.

Med låten Icebreaker, som hon själv har varit med och skrivit, vann Agnete Johnsen från Nesseby vid Ishavskusten i nordöstra Finnmark den norska uttagningen till Eurovision song contest.

Nästa torsdag deltar Agnete i den andra semifinalen och idag stod hon på scen för den första repetitionen.

Strax därefter höll den norska delegationen presskonferens – det vanliga är att artisten själv deltar, men Agnete Johnsen har beslutat att minimera mediaframträdanden och PR-jippon inför tävlingen.

-Agnete vill vädligt gärna vara här, men tillsammans med henne har vi bestämmt att hon ska fokusera på sitt framträdande. Hon är väldigt öppen med sina problem och vi ser henne som en förebild, säger Stig Karlsen.

Agnete själv har endast gett några korta kommentarer till norska public service, NRK.

-Jag värdesätter allt intresse runt mitt deltagande i Eurovision, men just nu är mitt enda fokus att göra det jag älskar mest, nämligen att sjunga och stå på scenen. Jag ber om förståelse för att jag måste prioritera det nu, säger hon till NRK.

Det har varit tyst och stillsamt kring Agnete Johnsen ända sedan hennes seger i norska melodifestivalen

Agnete Johnsen säger till NRK att är hennes mentala hälsa som är grunden till att hon drar ner på aktiviteterna, men hon vill inte kommentera situationen ytterligare.

På torsdag i nästa vecka är det dags för Agnete Johnsen att framträda i den andra semifinalen där 19 bidrag deltar - Agnete har startnummer 16.

Tio bidrag från varje semifinal går vidare till final tillsammans med de fem stora som är direktkvalificerade: Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Italien samt fjolsvinnaren Sverige.

Till finalen lördag den 14 maj deltar alltså 26 länder.

Ryssland är enligt spelbolagen storfavorit till att ta hem hela finalen medan Agnete Johnsen och Norge just finns på 22 plats hos spelbolagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".