Agnete med samisk flagga
Samiska artisten Agnete representerar Norge i Eurovision Song Contest i år. Här poserar hon med den samiska flaggan efter vinsten i norska melodifestivalen, Melodi Grand Prix. När Eurovision Song Contest avgörs i Stockholm om ett par veckor får hennes fans på plats inte vifta med samisk flagga. Foto: Kenneth Hætta / Sameradion & SVT Sápmi
Eurovision Song Contest

Eurovision tillbakavisar uppgifter: Flaggförbudet kvar

Flaggförbudet kvarstår, men på Eurovision Song Contest i Stockholm kommer man se genom fingrarna om fans tar med sig den samiska flaggan, uppger NRK Sápmi.


I veckan har Eurovision Song Contest fått hård kritik för beslutet att inte tillåta samiska flaggor när musiktävlingen går av stapeln i Stockholm nästa vecka. En av anledningarna till att kritiken växt sig så stor är att Norges bidrag i tävlingen, Agnete, själv är same. 

På fredagen rapporterade tidningen Ságat att Eurovision hade vänt i frågan och skulle tillåta Sápmis flagga. Men enligt uppgifter till Sveriges Radio stämmer inte detta. 

– För tillfället har riktlinjerna inte ändrats. Eventuella förändringar i framtiden kommer bestämmas av referensgruppen, skriver Eurovisions kommunikationschef Paul Jordan i ett mejl till Sveriges Radio.

Med andra ord kvarstår förbudet mot den samiska flaggan under Eurovision. Men till NRK säger Jon Ola Sand, Eurovisionchef på European Broadcasting Union, EBU, att man inte kommer riva samiska flaggor ur händerna på publiken. 

– Det handlar mer om att uppmana till att inte använda Eurovision Song Contest för politiska markeringar. Den samiska flaggan är en respekterad och erkänd flagga, och inte kontroversiell, säger Sand. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".