Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kallakgruva kan hota världsarvet Laponia

Qaisar Mahmood: Risk för att Sverige inte kan leva upp till sitt åtagande
3:17 min
Qaisar Mahmood
Qaisar Mahmood är kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Gruvbolaget Jokkmokk iron mines AB måste beskriva hur den planerade gruvverksamheten i Kallak påverkar världsarvet Laponia. Annars riskerar Laponiaområdet att strykas från Unescos världsarvslista.

I en skrivelse uppmanar Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet regeringen att kräva en komplettering av bolaget Jokkmokk iron mines AB, om hur en gruva skulle påverka världsarvet Laponia. Om inte en komplettering görs så bör gruvansökan avvisas, menar de båda myndigheterna.

- Vi vill ju uppmärksamma regeringen på att det finns risk för att Sverige inte kan leva upp till sitt åtagande när det gäller världsarven, säger Qaisar Mahmood är kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet.

Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet lutar sig mot en granskning gjord av Unescos världsarvskommitté - och tycker att ett ja till gruva i Kallak strider mot minerallagen och är oförenligt med Sveriges internationella åtaganden för världsarven.

En fördjupad miljökonsekvensbeskrivning från gruvbolagets sida ska vara inriktad på gruvans påverkan på natur- och kulturvärden; det som gör att skyddet av Laponia har stor betydelse för världen.

- Det är vårt sätt att försöka påvisa för de aktörer som är inblandade, att här finns det risk att man hotar det man kallar för Universal Outstanding Value, alltså de universella värdena som det här världsarvet bygger på, säger Qaisar Mahmood.

Redan 2013 anmäldes Kallakprojektet, till Unescos världsarvscenter, som ett möjligt hot mot världsarvet Laponia. I sin tur rapporterar nu Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet till världsarvscentret hur det går med gruvprocessen.

För att signalera allvaret i situationen och påkalla världens uppmärksamhet kan Världsarvskommittén föra upp världsarvet på listan över världsarv i fara och i yttersta fall ta bort Laponia från världsarvslistan. Men, för att inte gå händelserna i förväg, så är det nu alltså upp till regeringen att kräva gruvbolaget på en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning för världsarvet.

- Om Unesco bedömer att Sverige inte lever upp till sitt åtagande, om man inte säkerställer att man lever upp till de värden som ligger till grund för att Laponia är ett världsarv, då tappar vi den här statusen och det är en väldig förlust för landet Sverige, säger Qaisar Mahmood.

Hur vanligt är det att ett världsarv blir av med sin status?

- Det är väldigt ovanligt och det har att göra med att det är en väldig prestigeförlust för ett land som har ett världsarv att bli av med det. Så de länder som har ett världsarv gör egentligen allt som står i deras makt för att de här värdena inte ska hotas. I Sverige har vi femton världsarv och då har vi förbundit oss till att i all framtid, all mänsklig framtid, att vi ska se till att till vår yttersta möjlighet säkerställa de här värdena. Det är ganska långtgående åtaganden, säger Qaisar Mahmood.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".