Fortfarande renar kvar på Holmön

Det är fortfarande renar kvar på Holmön, trots att alla renar ska ha lämnat vinterbetesområdena för över en vecka sedan.

Enligt uppgifter från Holmöns byalag ska det finnas ett par hundra renar kvar efter att Ran sameby misslyckats med insamlingen i slutet av april.

Nu undrar byalaget varför Länsstyrelsen inte agerat i den här frågan och vilka planer myndigheten har när det gäller de kvarvarande renarna.

Länsstyrelsen, som har inställningen att renskötselrätten gäller hela länet, kommer att prata med samebyn och höra vilka planer man har för renarna.

Att myndigheten skulle förelägga samebyn att ta bort renarna är inte ett alternativ i nuläget.
Först och främst vill länsstyrelsen att parterna löser frågan på lokal nivå, eftersom det är i allas intresse att renbetet fungerar friktionsfritt på Holmön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".