Inger Näslund
Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor vid Världsnaturfonden. Foto: Niklas Zachrisson/SR

Fiskeguiden ger allmänna råd till konsumenter

Inger Näslund ,WWF:s fiskeexpert
5:48 min

Världsarvsfonden har gett ut fiskeguider i tio år. En guide som ska hjälpa den som köper fisk att välja hållbart. Den vildfångade öringen är ny på listan, medan den vilda rödingen har varit där längre. 

Världsarvsfondens expert på havs- och fiskefrågor Inger Näslund förklarar deras fiskguide.

Bedömningen om var en fisk hamnar på listan görs både nationellt och internationellt. I Sverige görs bedömningen på information från Östersjön och de fyra största sjöarna. 

Inger Näslund erkänner att det är svårt att göra en helhetsbedömning när information från mindre sjöar och vattendrag är liten, och därför gör man generella bedömningar på var en fiskart hamnar.

– Om man känner sitt område och fiskaren kan man prata direkt med fiskaren, och man kan hoppas på att fiskaren är tydlig med vad som gäller och att man har ett hållbart fiske, säger Inger Näslund, Svenska Världsarvsfondens fiskeexpert. 

Fiskguiden är delad i tre färger. Där fiskarna i det gröna listan är bara att äta. I det gula listan ska man vara aktsam och fisken på den röda listan rekommenderas att inte ätas. 

Det är på den röda listan vildfångad röding och öring har hamnat. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".