Pyramiderna i Vålådalens naturreservat.
Pyramiderna i Vålådalens naturreservat. Foto: Wictoria Wadman/ Länsstyrelsen

Förbjudet att besöka spektakulära pyramider i Jämtland

Det blir förbjudet att beträda de 10 000 år gamla pyramiderna i Vålådalens naturreservat. Orsaken är stort slitage när många turister besöker området.

Det är länsstyrelsen i Jämtland som har beslutat om ett beträdnadsförbud på Pyramidåsen och rasbranterna öster om åsen.

Anledningen är att området blivit ett allt populärare utflyktsmål den senaste tiden, vilket lett till kraftigt slitage på pyramiderna.

Många människor cyklar och vandrar uppför branterna. Det gör att det rasar mer och mer från de naturligt formade gruspyramiderna som funnits sedan inlandsisen drog sig tillbaka efter istiden.

Enligt länsstyrelsen riskerar den spektakulära formen på pyramiderna långsiktigt att påverkas om slitaget fortsätter i samma hastighet som idag.

Upphör markslitaget av vandrare och cyklister kan den tunna markvegetationen ges utrymme att på sikt återhämta sig. Det skulle leda till att erosionen bromsas långsiktigt, skriver länsstyrelsen i sin motivering till beslutet.

Tillträdesförbudet gäller i tre år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".