Anne Vik från Norge, Marco Luise från Italien och Simon Wennige från Tyskland.
Anne Vik från Norge, Marco Luise från Italien och Simon Wennige från Tyskland. De bar flaggor från Bulgarien, Norge, Sápmi, Ukraina, Serbien, Italien och Makedoinen Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
Sápmi Eurovision Song Contest

Samiska flaggor på Eurovision

Eirik Nu Levander: viktigt att visa att det finns en annan del av Norge
0:55 min

Många som var på väg till Globen för att se den andra semifinalen hade med sig flaggor. Anne Vik från Oslo i Norge bar både samiska och norska flaggor i sina händer. 

Så sent som i måndags beslutade EBU att godkänna den samiska flaggan. Det hade några ur publiken tagit fasta på.

– Det var faktiskt en vän som läste om reglerna. Han tog taxi en lunch för att köpa samiska flaggor för att ta med, för att det är viktig att ta med sig för att stötta Agnete. Så det var hans idé. Men jag är för idéen, säger Anne Vik från Oslo i Norge.

Även Eirik Nu Levander från Norge kom gående med den samiska flaggan.

Du kommer gående med den samiska flaggan, varför det?

– Det är viktigt att visa att det också finns en annan del av Norge som är samisk. Som också finns i Sverige. Första gången i historien är det tillåtet med en semiflagg till exempel den samiska flaggan. Det är viktigt att stötta det. Och speciellt med Agnete som är same och är från Norge. Då är det viktigt vissa att vi stöttar henne med den samiska flaggan, säger Eirik Nu Levander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".