Anna Åström, landstinget i Norrbotten
Anna Åström, landstinget i Norrbotten Foto: Lars Ola Marakatt
Karesuando

Stort intresse för hjärt- och lungräddningskurs

Anna Åström: Man ger en medmänniska en andra chans till livet
1:56 min

Omkring 30-talet personer anslöt sig igår till mobilräddarna, när en kurs i hjärt- och lungräddning hölls i Karesuando.

Nu är över 2000 av de boende i Norrbotten med i mobilräddarna berättar Anna Åström, landstinget i Norrbotten.

- Vi har flera insatser där allmänheten har startat. Man blir glad. Man ger en annan person, en medmänniska en andra chans till livet. Det är nog det finaste man kan ge en människa.

2014 drabbades 158 personer av ett hjärtstopp här i Norrbotten. Endast 17 av dom 158 överlevde. För att ha en bättre chans att klara ett hjärtstopp måste omedelbar hjärt- och lungräddning kunna starta. Och det är här mobilräddarna kommer in, där meningen är att grannar ska hjälpa varandra berättar Anna Åström på landstinget.

-Mobilräddarna går ut på att folk som kan hjärt- och lungräddning ska kunna bege sig till platsen där ett hjärtstopp har inträffat. Och för att man ska kunna veta var det har inträffat så blir man mobilräddare. Då ringer det i ens telefon när någon har anmält att ett hjärtstopp har skett, och så får man ett sms med adress och kan bege sig till platsen för att starta hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans.

Anna Åström på landstinget var med och startade projektet mobilräddarna för två år sen. Hon har sen dess rest länet runt för att informera om det och igår fick Karesuandoborna en lektion och i veckan ska hon också besöka Övertorneå och Haparanda. Allt för att få fler att klara av hjärt-och lungräddning samt ansluta sig till mobilräddarna.

- Vad vi också sett stor skillnad på är att antalet hjärtstartare har ökat i länet. Där man har anmält att man har en hjärtstartare. Det ser vi också som mycket positivt. För i framtiden kommer vi försöka koppla ihop larmen med antalet hjärtstartare så det är viktigt att man anmäler sin hjärtstartare till hjärtstartarregistret så vi kan använda den informationen, säger Anna Åström på landstinget i Norrbotten


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".