Ellen-Inga Turi
Kulturgeografen Ellen-Inga Turis avhandling ger en negativ bild av hur traditionella kunskaper används. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Renskötselforskning

Forskare: viktigt att traditionell kunskap används

Viktigt med traditionell kunskap
2:13 min

De traditionella kunskaperna får för lite utrymme vid myndigheternas förvaltning av renskötseln. Det visar den doktorsavhandling som kulturgeografen Ellen-Inga Turi idag försvarar vid Umeå universitet.

Ellen-Inga Turi har tittat på renskötseln i Finnmark i Nordnorge och i Yamal i nordvästra Ryssland, för att se hur dom traditionella ekologiska kunskaperna används vid förhandlingar kring hur renskötseln ska förvaltas. Vi tar det från början.

- När jag växte upp i renskötseln så lade jag märke till hur mina föräldrar och släktingar har mycket kunskap om hur naturförhållanden och klimat påverkar renskötseln, säger Ellen-Inga Turi.

Avhandlingen handlar alltså om hur det här, som Ellen-Inga Turi kallar traditionell kunskap, används när det gäller förvaltningen av renskötseln.

Hon har kommit fram till att; även om man i Skandinavien, på Norsk sida, varit mån om att få in rennäringens röster när det gäller att fatta beslut om renskötseln - som att man till exempel är med i samråd – visar hennes avhandling att människornas kunskap sällan tas tillvara även om de deltar. Istället används kunskap som utgår ifrån forskning.

Därför menar Ellen-Inga Turi att det är en ganska negativ bild som kommer fram i hennes forskning, när det gäller hur de traditionella kunskaperna används.

- Då är det dessvärre forskningskunskapen som blir den dominerande och de traditionella, erfarenhetsbaserade kunskaperna hamnar väldigt långt nere.

Vad får det för konsekvenser?

- Det får också konsekvenser med att man inte får in den typen av kunskap i större förvaltningsfrågor när det gäller till exempel klimat och minskande biologisk mångfald, säger Ellen-Inga Turi.

Hon menar att det är två olika saker att ta de här traditionella kunskaperna på allvar och att faktiskt använda dem, i synnerhet nu i och med klimatförändringar och minskande biologisk mångfald, för att föra mänskligheten framåt.

- Självklart nu när vi står inför så stora utmaningar så är det viktigt att vi använder all kunskap som finns, både forskningskunskap men också den typ av kunskap som finns i lokalsamhällen och i urfolkssamhällen, säger Ellen-Inga Turi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".