En enkätundersökning som besvarades av 240 svenska museer visade att minst 66 har mänskliga kvarlevor i sina samlingar. Arkivbild.  Lefteris Pitarakis/AP/TT
En enkätundersökning som besvarades av 240 svenska museer visade att minst 66 har mänskliga kvarlevor i sina samlingar. Arkivbild. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Mänskliga kvarlevor på många museer

Mänskliga kvarlevor från tiotusentals individer finns i samlingarna hos 66 svenska museer.

Det visar en enkätundersökning som gjorts av Statens historiska museer och Statens museer för världskultur på uppdrag av regeringen.

De flesta kvarlevorna har samlats in vid arkeologiska undersökningar och kommer från den förhistoriska tiden eller medeltiden, enligt Historiska museet. Minst elva museum har mänskliga kvarlevor av samer i sina samlingar. 43 av museerna har kvarlevor endast från Sverige, fem enbart från andra delar av världen.

Arbetsgruppen som jobbat med undersökningen föreslår att det bör göras en mer detaljerad kartläggning av förekomsten av kvarlevor från minoritetsgrupper och urfolk på museerna.

-Vi rekommenderar också att ett arbete genomförs på statligt initiativ med att ta fram nationella riktlinjer för hantering och etik kring mänskliga kvarlevor vid museer i Sverige, säger Fredrik Svanberg, forskningschef på Historiska museet, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".