Alberto Gallegos. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Alberto Gallegos. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Chile

Vattenkraftverk hotar heliga marker

Alberto Gallegos: Vi kommer aldrig ge upp
2:32 min

Norska Statkraft planerar att bygga ett nytt vattenkraftverk i älven Pilmaiquén, Chile. Men för mapuchefolket är området heligt.

Alberto Gallegos representerar 35 mapuchesamhällen i området kring älven Pilmaiquén i Chile. Här finns flera områden som är viktiga för mapuchefolket, bland annat platser som används i traditionella ceremonier och som anses vara heliga. Det är här som det norska statliga företaget Statkraft planerar att bygga ett vattenkraftverk.

Från Statkrafts sida menar man att inverkan från ett eventuellt vattenkraftverk inte kommer bli så stor. I ett mejl till Sameradion & SVT Sápmi skriver man att ingen av de heliga platserna riskerar att hamna under vattenytan vid en dämning av älven.

Men Alberto Gallegos menar att det ändå skulle vara förödande för lokalbefolkningen om planerna fullföljdes. Inte bara på ett spirituellt plan - utan också hela mapuchekulturen i området skulle gå under.

Norska Statkraft tog över projektet förra året, men kampen mot det planerade vattenkraftverket har pågått i flera år. Flera motståndare till projektet har fängslats och torterats av polis, säger Alberto Gallegos.

Just nu befinner han sig i Sverige för att väcka uppmärksamhet kring Statkrafts planer. Här har han bland annat träffat representanter för Sameföreningen i Stockholm. I veckan reser han till Karasjok och norska Sametinget, för att söka stöd i kampen.

Han hoppas också att samiska representanter i Sverige ska uttala sitt stöd för deras kamp. Och han säger att han inte kommer ge upp förrän planerna på vattenkraftverket är skrotade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".