Stockhoalbma / Stuehkie / Stockholm

Tidningsdebatt på Same Ätnams landsmöte

2:55 min

Turbulensen kring uppsägningen av tidningen Samefolkets chefredaktör väckte debatt på riksorganisationen Same Ätnams landsmöte.

I oktober meddelade tidningen Samefolket att man skulle säga upp sin chefredaktör, för att istället ge tjänsten en mer affärsutvecklande karaktär. Det här väckte känslor hos många av tidningens läsare, och frågan var också högaktuell på riksorganisationen Same Ätnams landsmöte i Stockholm i helgen. Same Ätnam utser nämligen två ledamöter till Stiftelsen Samefolket. 

Mötesdeltagaren May-Britt Öhman förklarade att hon saknade förtroende för den ena ledamoten, Ulf Nårsa, på grund av hur tidningen Samefolket hanterats den senaste tiden.

– För mig framstår det här som ett dåligt styrelsearbete och samtidigt en extremt dålig personalpolitik, sa Öhman. 

Ulf Nårsa å sin sida menade att Stiftelsen Samefolket varit nödgade att avskeda chefsredaktören, på grund av ett stort underskott.

– Kostnaden minskar aldrig om man kör på i samma spår, utan då hade det blivit konkurs, sa Nårsa.

Och när det var dags att utse Same Ätnams två ordinarie ledamöter till Stiftelsen Samefolket, nominerade May-Britt Öhman på sittande möte sig själv som motkandidat till Nårsa. Frågan gick till omröstning och efter votering stod det klart att Ulf Nårsa fått fortsatt förtroende att representera Same Ätnam i stiftelsen Samefolket.

– Det känns oerhört bra, med tanke på den diskussionen som var inne på landsmötet, där enskilda medlemmar praktiskt taget ville hugga huvudet av mig. Så det känns bra att ha Same Ätnams stöd i ryggen, och det har jag också känt hela tiden att jag har haft, säger Nårsa.

Samefolket står ju ändå inför många utmaningar, förra året redovisade man nästan 200 000 kronor i underskott och ännu har man ingen ordinarie chefredaktör. Hur ska ni vända kursen?

– Vi får vända den målmedvetet. Vi har en plan framåt, men vi kan inte vända på ett kick. Det kommer ju ta tid, men det vänder absolut.

När kan man vänta sig en ordinarie chefredaktör på plats?

– Jag skulle tro redan 2017, säger Ulf Nårsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: