Uppåt för vildlaxen i Norrland

Fler vildlaxar återvänder till åar och älvar i norra Sverige, och förökar sig på egen hand i allt större utsträckning, visar nya siffror från Havs- och vattenmyndigheten, rapporterar SVT.

Bäst är utvecklingen i Ljungan, Kalixälven och Vindelälven

-Fisket efter lax i havet har minskat och även fiskekvoterna har minskat under en ganska lång serie av år. Sedan har man gjort väldigt mycket åtgärder uppe i vattendragen som har hjälpt laxen att reproducera sig, säger Stefan Palm, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT.

I södra Sverige har utvecklingen inte varit lika positiv.

-Det kan vara att de södra bestånden är ännu känsligare för fiske i havet än de nordliga. Det kan också vara så att ju längre söderut man kommer desto känsligare blir laxen för varma sommartemperaturer, men vi vet inte, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".