Ambulans. Foto: SVT
Foto: SVT
Kiruna/Giron

En av tre ambulanser tas bort under sommaren

Curt Tuvehed: Våra liv är inte så noga
2:55 min

Två ambulanser ska täcka Sveriges största kommun. Landstinget i Norrbotten skär ner på en av tre ambulanser i Kiruna i sommar. Syftet är inte att spara pengar men man hittar inte sommarvikarier, vilket kan drabba patienter väldigt hårt.

Idag har Sveriges största kommun, Kiruna tre ambulanser i drift dygnet runt. En av dem är stationerad i Vittangi, åtta mil nordöst om Kiruna, men bara någon vecka till. För där ska ambulansen inte finnas i sommar, de två ambulanserna kommer finnas i centrala Kiruna.

Idag har ambulansen 15 mil från byn Vittangi till byn Saivomuotka, längst bort mot nordöst. Men från och med under sommarmånaderna har ambulansen 50% längre sträcka, eller dryga 22 mil till från Kiruna till Saivomuotka, och det är enkel väg.

Curt Tuvehed i Karesuando har haft problem med hjärtat, och har klarat en hjärtinfarkt, även om de blev lång väntan på ambulansen. I sommar kommer det vara ännu längre väntetider vilket oroar curt tuvehed.

-Det är helt galet, den måste vi ha kvar, det är så långa avstånd till sjukhus härifrån , säger Ulf Tuoremaa.

-Om man blir akut sjuk och behöver bli omhändertagen då går man över SOS som dirigerar resurserna, då är de inte enbart kirunaambulans som man kan dirigera, de finns helikopter plus att man kollar om de finns i Gällivare, Pajala eller Finland, för de finns ett samarbetsavtal med Finland, Kristina Östman är närsjukvårdschef i Kiruna.

Hur mycket känns ditt liv värt?

-Det är inte mycket värt, vi som bor i glesbygd, våra liv är inte så noga, enligt dom iallafall som bestämmer, säger Curt Tuvehed i Karesuando.

 

 

 

Lars-Ola Marakatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".