Jan Erik Länta, ordförande Jåhkågaska sameby. Arkivfoto: Sameradion & SVT Sápmi
Jan Erik Länta, ordförande Jåhkågaska sameby. Arkivfoto: Sameradion & SVT Sápmi
Johkamohkki/Jåhkåmåhkke

"Oacceptabelt att bygga parlamentsbyggnad på gruvtomt"

Jan-Erik Länta "Gör om och gör rätt"
1:39 min

Samelandspartiets Jan-Erik Länta skickar nu en passning till Kiruna kommun. Länta menar att det är fel av kommunen att föreslå en gammal gruvtomt som placering för Sametingets parlamentsbyggnad, med tanke på den laddade frågan om gruvor kontra rennäring.

Kiruna kommun har föreslagit ett antal tomter för byggnation av en samisk parlamentsbyggnad. Förslagen har ändrats bland annat på grund av att LKAB menat att det varit i områden som kommer att påverkas av framtida gruvdrift.

Den senaste tomten som föreslagits ligger i området där Kirunas nya stadskärna planeras, i närheten av exempelvis den nya stadshuset Kristallen. LKAB har gjort markundersökningar för att försäkra sig om att marken går att bygga på.

Men Länta anser inte att det finns någon trovärdighet i den marknadsundersökning som LKAB gjorde. 

 – Men oavsett vart parlamentsbyggnaden hamnar så ska den inte byggas på en gruvtomt.

Sametingets styrelse och kanslichefen har undersökt den aktuella tomten och styrelsen har föreslagit plenum att fasställa Kiruna som ort för det nya parlamentshuset. 

Men Länta hävdar att de han har pratat med i Sametinget och i samiska samhället i övrigt vill inte ha Sametingets parlamentsbyggnad på en gammal tomt där det har legat en gruva.

 – Frågan är så laddad, gruvindustrin har inte främjat rennäringen utan den har och fortsätter att sätta stora djupa sår i rennäringen, säger Länta och menar att det blir så laddat när en parlamentsbyggnad för den samiska befolkningen hamnar på ett ställe som signalerar intrång.

 – Det är fel, Kiruna kommun har gjort ett stort misstag, avslutar Länta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".