Plenum Östersund
1 av 2
Efter samiska nationalsången inleds nu Sametingets plenum. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Stefan Mikaelsson
2 av 2
Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson. Foto David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#Sametinget

Plenum inleds med många bordlagda ärenden

Stefan Mikaelsson: Lappfogdens tunga har talat
3:19 min

I vanlig ordning kommer Sameradion & SVT Sápmi vara på plats för att ge en så heltäckande bild av Sametingets plenum i Östersund som möjligt. Stefan Mikaelsson är den som håller i ordförandeklubban.

Det många bordlagda ärenden som kommit tillbaka för att behandlas på nytt under plenums tre dagar. Till dessa hör den omdiskuterade parlamentsbyggnaden, som Jokkmokks kommun i förra veckan erbjöd sig att finansiera och bygga själv, men som gått i långbänk och diskuterats sedan statsminister Göran Perssons tid.

Andra tidigare bordlagda ärenden som kommer upp är det om kulturpolitik. Handlingsprogrammet där det tidigare kärvat kring definitionen av vad samisk kultur är och varför renen fått så liten plats.

Också har vi frågan om Språkpolitiskt handlingsprogram, där visionen är att alla samer kan tala, lära och skriva på samiska.

Till andra intressanta ärenden på plenum hör den om val av ordförande för Nämnden för Sameskolstyrelsen och ett antal motioner som tidigare bordlagts.

Som den om att Sametinget ska verka för att stoppa att främmande arter som contorta planteras i renskötselområdet och att gödsling av skog inte får ske om inte samebyn godkänner det.

Bland de nya motioner som kommer upp på Plenum handlar det om såväl ett Samefondskogarnas avkastning och Samebyarnas rovdjursinventeringskostnader, som Sametingets agerande i frågan om en kvartsgruva i Nasafjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".