Ragnhild Nilsson
Ragnhild Nilsson. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
#Sametinget

Väljarna har lågt förtroende för Sametinget

Ragnhild Nilsson: Kan förklaras med höga förväntningar
1:55 min

Den samiska väljarkåren har lågt förtroende för Sametinget, men också lägre förtroende till människor i allmänhet än den svenska befolkningen. Det visar den stora jämförande studien av valen till sametingen i Sverige och Norge 2013.

Statsvetaren Ragnhild Nilsson har tittat på väljarnas förtroende för Sametinget, men hon har också tittat på förtroendet som den samiska väljarkåren har för andra.

- Vi har sett att endast 16 procent av sametingsväljarna har högt eller mycket högt förtroende för Sametinget.

Resultaten i studien, som är del i den stora studien som granskar valen till Sametingen i Sverige och Norge 2013, har jämförts med SOM-institutets väljarundersökningar för den svenska befolkningen. De visar att sametingsväljaren har svårare med tilliten till andra människor.

- När vi har ställt frågan om man har förtroende för människor i allmänhet, eller tillit till människor i allmänhet, så är den mellanmänskliga tilliten något lägre för sametingsväljarna än för befolkningen i stort.

Och väljarkåren har ett lågt förtroende för Sametinget. En orsak är att myndigheten inte har makt i de frågor som väljarna vill att att den ska ha makt över.

- Vi menar att förtroendet för sametinget kan förklaras med att väljarna har väldigt höga förväntningar på Sametinget.

Väljarna vill öka Sametingets inflytande i de flesta viktiga frågor. Men eftersom Sametinget med sin konstruktion - som både ett folkvalt organ och en myndighet under regeringen med begränsad grad av självbestämmande - inte har möjlighet att möta sametingsväljarnas önskemål leder det till ett lågt förtroende.

- Med ett begränsat mandat hos Sametinget kan man inte heller möta väljarnas krav på vad man vill att dom ska göra, säger Ragnhild Nilsson.

Det låga förtroendet för Sametinget, vad får det för konsekvenser?

- Saknas förtroende för det politiska systemet så saknas också den legitimitet som är nödvändig för ett folkvalt organ, säger Ragnhild Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".