Ingrid Inga
1 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Håkan Jonsson
2 av 2
Styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt och Fiskesamerna. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
#Sametinget

Kulturpolitiskt handlingsprogram uppe för debatt

Håkan Jonsson och Ingrid Inga om renen i samisk kultur
5:02 min

Ett misslyckande om vi inte har ett färdigt förslag i februari 2016. Det sa Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i oktober förra året om det kulturpolitiska handlingsprogrammet.

Ett förslag var förvisso uppe i plenum i februari i Gällivare, för första gången sedan ett förslag skrotades på plenum i Tärnaby för fyra år sedan, men inte heller då togs det något beslut. Nej, det återremitterades.

När nu det Kulturpolitiska handlingsprogrammet åter är uppe på plenum på förmiddagen har styrelsen fått några frågor att bita i.

Tidigare har det kärvat kring definitionen av vad samisk kultur är och varför renen fått så liten plats. Och flera av ledamöterna som kommit upp i talarstolen pratar om hur kulturprogrammet är en kompromiss.

- Jag blev också förvånad att man definierar kultur ifrån ett västerländskt perspektiv. Kulturnämndens ordförande har ju skrivit en rapport om skillnaden mellan samisk kultur och västerländsk kultur, säger Ingrid Inga i Samelandspartiet.

Sedan februari har Kulturnämnden ändrat rubriken "Sametingets kulturpolitiska handlingsprogram 2015-2017", till "Sametingets kulturpolitiska handlingsprogram 2016-2017", och Sametingets styrelse har beslutat att det nu skulle upp till plenum för beslut.

Att det är en kompromiss är något som också styrelseordförande Håkan Jonsson nämner. Han menar att det kanske är det program som det är allra svårast att förena sig kring, inte minst mellan näring och kultur.

- En kompromiss innebär att alla fått ge och ta, detta är politik och detta blir ofta en slutprodukt. Alla är inte nöjda, men så många som möjligt kan ansluta sig. Det är svårt att definiera vad som är samisk kultur och västerländsk kultur, vi samer har inte samma levnadssätt.

Samtidigt menar Håkan Jonsson att det kulturpolitiska handlingsprogrammet är det viktigaste.

- Jag ser med stor oro på hur den samiska kulturen utarmas, därför är handlingsprogrammet så viktigt för att lägga grunden för samisk kultur i framtiden, säger Håkan Jonsson.

- Det kulturnämnden inte lyckats beskriva är den samiska kulturens mångfald, istället har man beskrivit den utifrån ett västerländskt perspektiv, säger Ingrid Inga.

Eftersom det kom in sju olika tilläggsförslag sköt man fram den här frågan till i morgon.

Nu ska partierna samlas efter dagens möte och bearbeta de tilläggsförslag som kommit in, så att man imorgon förmiddag kan komma med ett enhetligt förslag och fatta ett beslut om det Kulturpolitiska handlingsprogrammet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".