Josefina Lundgren Skerk, Jakt- och fiskesamerna.
1 av 2
Josefina Lundgren Skerk, Jakt- och fiskesamerna. Foto: David Rydenfalk, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Åsa Blindh, Samelandspartiet
2 av 2
Åsa Blindh, Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, SR Sameradion & SVT Sápmi
Sámediggi/Saemiedigkie/Sametinget

Sametinget antog handlingsprogram för språket

Sametingets plenum antog idag enhälligt förslaget till språkpolitiskt handlingsprogram.
En rad mål och insatser ska nu visa vägen för det samiska språkarbetet.

Direkt efter lunch inleddes debatten om förslaget till språkpolitiskt handlingsprogram, som lagts fram av Sametingets språknämnd.

Debatten blev inte långvarig - efter omkring 20 minuter antogs programmet med ett tilläggsförslag om att även föra i den nyligen antagna umesamiska ortografin i programmet.

En term som används i det språkpolitiska programmet är språkmord - något som ett universitet i sitt remissvar tyckte var alltför grovt.

-Men vi menar att de samiska språken har inte lagt sig ner och dött, utan det är en aktiv politik som gjort att vi befinner oss i den situation vi är i nu, säger Josefina Lundgren Skerk, Jakt- och fiskesamerna och ordförande i språknämnden.

Samelandspartiets Åsa Blindh, som också är ledamot av språknämnden, höll ett brandtal för de samiska språken.

-Samiska handlar inte bara om bokstäver, ord och skrivsätt. Samiskan är precis som andra språk även en kulturarvsbärare som visar vår kulturs särdrag, sa Åsa Blindh.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".