Lars Jonas Johansson. Foto: Maret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Lars Jonas Johansson. Foto: Maret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Börje Allas
2 av 2
Börje Allas, Samerna, är nöjd över det förnyade förtroendet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sàpmi
#Sametinget

Inget förtroende för ny ordförande

Lars Jonas Johansson: Den mannen har gjort tillräckligt stor skada
1:02 min

Under plenum i Östersund valdes Börje Allas på nytt till ordförande för nämnden för Sameskolstyrelsen. Två partier reserverade sig mot beslutet. Lars Jonas Johansson var en av dem som deklarerade sitt partis synpunkter.

Under plenum blev det en votering om Börje Allas återigen skulle väljas till ordförande i Sameskolstyrelsen. Den slutna omröstningen, som slutade med 12 ja-röster, 11 nej-röster, 4 blanka och 3 ogiltiga, gav honom förnyat förtroende.

Landspartiet svenska samer och Min Geaidnu reserverade sig mot beslutet, eftersom de helt saknar förtroende för Börje Allas som ordförande.

- Att tillsätta en ordförande som man varit med att rikta skarpt misstroende emot på förra plenum, det ser verkligen inte bra ut om man då går in och ger honom förtroende nu, säger Lars Jonas Johansson, som är ordförande för landspartiet svenska samer.

Det var också något som Jan Ranerud i Vuovdega-Skogssamerna påpekade från talarstolen efter beslutet. Själv är Börje Allas nöjd med att återigen ha fått Sametingets förtroende som ordförande i nämnden för Sameskolstyrelsen.

- Jag får tacka för återförtroendet naturligtvis. Jag lovar att fortsätta jobba lika hårt som vi gjort hittills för att allt ska bli så bra som möjligt för våra barn och för vår personal på sameskolorna, säger Börje Allas.

Lars Jonas Johansson i Landspartiet svenska samer menar att det är samma grunder för misstroende mot Börje Allas nu så det varit tidigare.

- Den mannen har gjort tillräckligt stor skada, anser vi i vårt parti och vi måste ta ansvar för sameskolorna och sameskolbarnens bästa.

Vad säger det om Sametinget att han förra plenum fick misstroende och nu fick förtroende igen?

- Det säger att det nu bara är politisk retorik nu från de övrigas sida. De som inte följer upp och vill ta ansvar, de kommer använda det här i valet. Förmodligen emot Jakt- och fiskesamerna.

Lars Jonas Johansson tycker det är viktigt att man står för det man har beslutat och att man står för det man tycker.

- Vi har inte förtroende för honom. Då deklarerar vi det, säger Lars Jonas Johansson.

Börje Allas vill inte kommentera turerna kring honom som ordförande och han menar att det är fritt för Sametinget att besluta som de vill.

- Nu har de beslutat att jag ska vara ordförande och jag respekterar alltid sametingsbeslut.

Var du orolig för din plats som ordförande?

- Nej, absolut inte. Som sagt, jag respekterar det Sametinget beslutar och jobbar så länge jag är på en post med de uppgifter jag har. Det kommer jag göra fortsättningsvis också så gott jag kan.

Men samtidigt var det två partier som reserverade sig mot beslutet, som inte har förtroende för dig som ordförande. Vad säger du om det?

- Inga kommentarer, säger Börje Allas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".