Förenta Nationerna i Genève. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Förenta Nationerna i Genève. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Geneve

Sverige åter under FN-luppen

Idag inleder FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter ett två dagar långt förhör med Sverige.
Samiska rättigheter är en av fokusfrågorna.

Förhöret är en del av en granskning av Sveriges politik inom dessa områden - ett av huvudområdena som ses över är Sveriges samepolitik.

Kommittén har bett Sverige att svara på en rad frågor om samiska rättigheter inför förhöret - och även civilsamhället har getts möjligheter att komma in med synpunkter.

Fonden för mänskliga rättigheter har tillsammans med 14 andra organisationer i en så kallad skuggrapport pekat på att den svenska mineralpolitiken och minerallagen har fått förödande konsekvenser för de samiska rättigheterna de senaste åren

Men organisationerna har i sin rapport även tagit upp Sametingets begränsade mandat och inflytande samt att svensk lagstiftning har gjort att samebyar som blivit stämda av markägare i sedvaneprocesser om renbetesmarker också fått bära bevisbördan.

Den 27 juni kommer FN-kommitten med sin slutrapport om Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".