Rádio Sápmi

Söker samiska ungdomar till sommarläger

Tonia Moya: Konsekvenserna från Tjernobyl lever kvar
5:21 min

I sommar anordnas ett läger för ungdomar från länder som har drabbats av miljöförstöring, och nu söker arrangörerna samiska ungdomar som vill delta.

I juli anordnas ungdomslägret Youth for a Greener Future i schweiziska alperna, med deltagare från sju länder. 

– Det handlar om ungdomar som kommer från områden som har utsatts för radioaktiv strålning eller miljöföroreningar. Det handlar om inspiration, gemenskap och att ha kul, och om att förena ungdomar från olika kulturer, säger Tonia Moya från organisationen Green Cross som arrangerar lägret.

Sápmi drabbades hårt av kärnkraftverkskatastrofen i Tjernobyl 1986, och därför letar man särskilt efter samiska ungdomar till lägret.

– Vi söker tre unga unga människor från dessa områden och även en koordinator som inte ska vara mer än 30 år. Allt är betalt och kostnadsfritt, berättar Moya. 

För att delta i lägret ska man vara mellan 14 och 17 år, och intresseanmälan skickas till Tonia Moya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".