Anne Madeleine Kuhmunen
1 av 3
Anne Madeleine Kuhmunen i Guovssonásti. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Marie Persson
2 av 3
Marie Persson i Landspartiet svenska samer. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Johanna Njaita
3 av 3
Johanna Njaita i Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
#Sametinget

Ökat självbestämmande = ökat förtroende

Anne Madeleine Kuhmunen: Just nu styrs vi mycket av lagar
2:44 min

Öka transparensen, jobba för ökat självbestämmande och ha en tydlig politik, det är några av sametingspolitikernas botemedel mot det låga förtroendet för Sametinget.

Den samiska väljarkåren har lågt förtroende för Sametinget. Det visar den stora jämförande studien av valen till sametingen i Sverige och Norge 2013, vars resultat nu börjat offentliggöras.

Marie Persson som är ledamot för Landspartiet svenska samer menar att det är ett jättearbete som krävs för att få upp förtroendet.

- Det är ju jättefrusterande att vara folkvald och försöka arbeta med de frågor som man tycker är viktiga och inte ha resurser att göra det eller kanaler eller möjlighet till inflytande, säger Marie Persson.

Väljarna vill öka Sametingets inflytande i de flesta viktiga frågor. Men det är svårt, eftersom Sametinget är både ett folkvalt organ och en myndighet under regeringen med begränsad grad av självbestämmande, vilket i sin tur leder till ett lågt förtroende.

Anne Madeleine Kuhmunen i Guovssonásti menar att det lilla handlingsutrymmet som Sametinget har gör att allt tar väldigt lång tid. Hon tror förtroendet kan öka om Sametinget jobbar mer mot riksdag och regeringen för att få mer självbestämmande.

- Få styra egna frågor mer, att vi får större handlingsutrymme. För just nu styrs vi mycket av lagar och regleringsbrev. Att få ett större inflytande på hur vi vill fördela budget, medel och så vidare, säger Anne Madeleine Kuhmunen.

Johanna Njaita i Samelandspartiet håller med om att mer självbestämmande behövs.

- Självbestämmande är ju något vi absolut vill ha. Vi ska har rätten till våra frågor och vårt folk, säger Johanna Njaita.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".