En man i röd jacka står i granskogen
Richard Åström, ordförande Handölsadalen sameby Foto: Marit Kuhmunen Blom/Sameradion & SVT Sápmi
Härjedalen

Regeringen öronmärker pengar för renbete

Richard Åström: Positivt att vi får hjälp
1:48 min

Regeringen beslutar att fortsätta öronmärka pengar från Samefonden till Härjedalens samebyar som förlorat renbete. Samebyarna gläds – men Samefondens ordförande är kritisk.

Samebyarna skrev för fem år sedan ett arrendeavtal med markägare efter att ha förlorat renbetesrätt på privata marker. Och Richard Åström, ordförande för Handölsdalens sameby, är glad över att stödet är säkrat tre år fram.

- Ja det är positivt att vi får hjälp, annat kan man inte säga. Självklart är det tacksamt.

Idag betalar Handölsdalens, Mittådalens och Tåssåsens samebyar högst 1,5 miljoner kronor årligen till privata markägare, det efter Härjedalsdomen.

2009 beslutade regeringen att hälften ska betalas av staten. Pengar tas från medel som annars skulle gå till Samefonden men förs nu istället till länsstyrelsen i Jämtland som ska betala arrendet.

Samefonden har från början varit emot beslutet - också denna gång.

- Jag förstår att samebyarna är nöjda, och jag är glad att deras situation är löst. Men Samefondens pengar är samernas pengar, det ska inte komma därifrån. Det är staten som ska stå för det, säger Veronica Håkansson, ordförande för fonden.

Mellan 2013-2015 stoppades utbetalningarna av de öronmärkta pengarna från samefonden till länsstyrelsen. Anledningen var att det inte fanns ett riktigt regeringsbeslut i frågan, utan bara ett förslag i budgetpropositionen. Länsstyrelsen har själva fått stå för notan under de åren.

Nu har ett nytt beslut tagits av regeringen som börjar gälla i år. Utöver halva summan av arrendet ska länsstyrelsen också kompenseras för åren dem legat ute med pengarna.

Men Richard Åström vill ha något mer hållbart i framtiden.

- Det jag hoppas på är att man hittar en permanent lösning, så att man har en långsiktig trygghet i att det kommer in medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".