Dorotea kommun. Foto: SVT
Dorotea kommun. Foto: SVT

Dorotea får heta Kraapohke

Igår biföll regeringen Dorotea kommuns överklagan på Lantmäteriets beslut från 2008 om att kommunen ska heta Döörte på samiska. Kommunen ska nu heta Kraapohke.

Enligt överklagan, som lämnades in av den samiske samordnaren i kommunen 2013, är det äldre ortsnamnet Kraapohke en viktig del i synliggörandet av hela Dorotea kommun, både som orts- och kommunnamn och stämmer överens med hur samer förklarar en plats i naturen - översatt betyder Kraapohke inklämd sjö.

Tidigare har också privatpersoner inom kommunen överklagat Lantmäteriets beslut om det samiska namnet Döörte och kommunens samiska samordnares enskilda kontakter med äldre samer ska ha visat att det är ortsnamnet Kraapohke man känner till och känner sig trygg med.

De tillfrågade samebyarna Voernese och Vilhelmina södra, med verksamhet i området, har också entydigt svarat att man ville ha Kraapohke som officiellt namn för den aktuella orten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista