Bill Nilsson visar Ann-Christine Wallner-Hoppe det gamla dagbrottet som nu är vattenfyllt. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
1 av 2
Bill Nilsson visar Ann-Christine Wallner-Hoppe det gamla dagbrottet som nu är vattenfyllt. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Rasmus Kløcker Larsen, Stockholm Environment Institute.
2 av 2
Rasmus Kløcker Larsen, Stockholm Environment Institute. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi
Ientjaválle/Älvsbyn

Forskningsrapport: Lavergruvan tvingar bort renskötare

2:29 min

En nystart av koppargruvan i Laver i Älvsbyns kommun skulle få förödande konsekvenser för Semisjaur-Njargs sameby. Ett flertal renskötare skulle tvingas överge den traditionella renskötseln och andra måste helt enkelt sluta. Det här är några slutsatser i en forskningsrapport som släpps idag.

I september 2014 ansökte Boliden om bearbetningskoncession för att återuppta ett dagbrott i den gamla koppargruvan i Laver, fem mil väster om Älvsbyn i Norrbottens län.

Ansökan är just nu under behandling hos Bergsstaten och ett beslut väntas i den närmaste framtiden.

Forskarna Rasmus Kløcker Larsen från Stockholms miljöinstitut och Rebecca Lawrence från Stockholms universitet har följt processen under två år och tillsammans med samebyn tagit fram en rapport, som dels beskriver konsekvenserna av en gruva i området, dels vilka framtidsutsikter samebyn har utan en gruva.

-Konsekvekserna blir troligtvis att en eller flera renskötare tvingas att sluta med renskötseln och det ger både sociala och kulturella konsekvenser för hela samebyn, till exempel att generationsväxlingen äventyras på sikt, säger Rasmus Kløcker Larsen.

Samebyn har två vinterbetesområden i gränslandet mellan Norrbotten och Västerbotten som inte är sammanbundna med varandra och som inte heller hänger ihop med året-runt-markerna längre västerut. I det nordligare vinterbetesområdet finns Laver som enligt samebyn är helt oumbärligt för renskötseln.

Det är samebyns bästa vinterbetesområde och en gruva skulle innebära att delar av samebyn skulle tvingas övergå till att utfodra sina renar i stället för att låta dem beta fritt.

Forskarna har även studerat hur Bolidens stora koppargruva Aitik utanför Gällivare påverkat renskötseln inom Gällivare skogssameby - och slutsatsen är att gruvan tvingat ett flertal att sluta med renskötseln.

-De bekymmer som Semisjaur-Njarg befarar har bekräftats av de erfarenheter som Gällivare skogssameby har, det vill säga att renskötare lägger ner och det blir problem med generationsväxlingen, säger Rasmus Kløcker Larsen.

Forskarna beskriver själva sin rapport som unik eftersom det är första gången oberoende forskare tillsammans med en sameby gör en konsekvensanalys över hur en gruva skulle påverka renskötseln.

I rapporten konstateras att samebyn haft starka invändningar över Bolidens analys av rennäringen i sin Miljökonsekvensbeskrivning, som alltid måste bifogas en ansökan om bearbetningskoncession.

Samebyn har samverkat i den här processen men konstaterar att de varit oense med Boliden både om hur analysen ska göras och hur man ska tolka innehållet.

Boliden hävdar å sin sida att de ansträngt sig för en öppen dialog och att samebyn delvis ställt sig positiv till gruvan.

Det här visar på ett större problem med hela tillståndsprocessen, menar Rasmus Kløcker Larsen.

-Vi anser att staten måste se över processen så att den blir mer oberoende i framtiden.

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista