Hanna Olofsson, regnbågsripan 2016. Foto: Love Viippola/ Privat
Hanna Olofsson, regnbågsripan 2016. Foto: Love Viippola/ Privat
Geasserádio

Regnbågspris för sitt engagemang för transpersoner

Hanna Olofsson: Priset betyder otroligt mycket för mig
5:52 min

Med sin öppenhet om att vara ickebinär person och viljan att hjälpa andra transpersoner har Hanna Olofsson från Lannavaara tilldelats regnbågsripan. Ett pris som Kiruna Pride delar ut till personer som tar kampen för allas lika värde och rätt att vara sig själva. 

Hanna Olofsson har fått ta emot regnbågsripan från Kiruna Pride. I motiveringen skriver de bland annat: Genom sin öppenhet om att vara ickebinär, har Hanna visat stort mod och banat väg som pionjär i Kiruna. Genom att använt sin erfarenhet till att hjälpa, stötta och stärka andra transpersoner i liknande situation.

Tillsammans med andra transpersoner i Kiruna har även Hanna Olofsson bildat föreningen Transammans Kiruna, som är för transpersoner och deras närstående.

– Det känns oerhört fint att få det här priset, som inte är bara mitt utan alla HBTQIA-personers i Kiruna. Tillsammans kämpar vi, säger Hanna Olofsson till Geasserádio.

Kiruna Pride arrangeras för andra gången och imorgon, torsdag, kommer även en prideparad gå i samband med invigningen av Kiruna festivalen.


Ljudklippet är från avsnittet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".