Helsingfors

City samer deltar i Pridetåg

4:06 min

I finska huvudstaden Helsingfors pryds gatorna i regnbågens färger, för där hålls just nu Finlands största Pride festival.

Imorgon, lördag, går pridetåget och det är nu första gången som City Sámit föreningen väljer att gå Pride paraden, för att stödja HBTQ personer och minoriteter i minoriteter.

De tycker att könsidentitet och sexualitet är mänskliga rättigheter som varje människa borde ha. Därför kommer det helt naturligt för Petra Laiti att gå Pride paraden med City Sámit.

- Vi vet att identitet är viktigt. Som same och tillhöra en minoritet så vet jag hur viktigt det är att ha möjligheten att vara sig själv. Det är en mänsklig rättighet, säger Petra Laiti till Geasserádio.

Helsingfors Pride vecka har arrangerats årligen sedan 2006. Festivalen erbjuder bland annat föreläsningar, diskussioner och andra aktiviteter som rör HBTQ rörelsen. Festivalens höjdpunkt, Pride paraden, startar på Senattorget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista