Alice Bah Kuhnke (MP) övertar ansvaret för Sametinget. Foto: SR Sameradion / Fredrik Persson / TT§
1 av 2
Alice Bah Kuhnke (MP) har ansvaret för Sametinget. Nu vill tre sametingspartier att hon tillsätter parlamentarisk kommitté för ny samepolitik. Foto: SR Sameradion / Fredrik Persson / TT
Projektledaren Lars-Miguel Utsi.
2 av 2
Projektledaren Lars-Miguel Utsi.

Sametingspartier kräver att regeringen satsar på ny samepolitik

Lars-Miguel Utsi: Regeringen och riksdagen måste sätta igång
1:40 min

Nu måste regeringen gå från ord till handling och tillsätta en parlamentarisk kommitté för att utforma en ny same- och urfolkspolitik, det kräver sametingspartierna Sámiid Riikkabellodat, Guovssonásti och Vuovdega.

Så sent som i juni kom FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter med kritik för att Sverige gör för lite för att stärka de samiska rättigheterna. Bland annat kritiserades Sverige för passivitet när det gäller frågan om att alla samer, även icke renskötande samer, ska få rätt till land och vatten.

Och det är nästan ett år sen statsminister Stefan Löfven i regeringsförklaringen sa att ”Samerna har en särskild ställning som Sveriges urfolk. Regeringen avser arbeta med att öka samiskt inflytande och delaktighet. Sametinget förstärks”.

Och enligt Sámiid Riikkabellodat, Guovssonásti och Vuovdega har Alice Bah Kuhnke i Jokkmokk i februari 2015 redovisat för Sametingets styrelse att ”regeringen har för avsikt att ta fram en samepolitik för Sverige oberoende av Sametingets eget arbete med utformning av en framtida samepolitik.”

När inget konkret har hänt vill nu de tre sametingspartierna att en parlamentarisk kommitté tillsätts av regeringen för att komma vidare i frågan.

- Vi kommer med förslaget eftersom regeringen och riksdagen måste sätta igång och genomföra dem ändringar som behövs för att samiska rättigheter ska implementeras fullt ut, säger Lars-Miguel Utsi Guovssonásti.

Men är inte det här att diskvalificera Sametingets arbete eftersom inget förslag har kommit från Sametinget hur en ny samepolitik ska bedrivas?

- Att arbeta fram sådana här förslag måste göras i samarbete med riksdagsledamöter så dem som bestämmer om lagar och regler är insatta vad de beslutar om. Och i den här processen vill vi att det samiska samhället, Sametinget och samiska organisationer ska involveras, svarar Lars-Miguel Utsi.

Stefan Löfvéns pressekreterare har hänvisat till ansvarig minister Alice Bah-Kuhnke i frågan. Hon har inte nåtts för kommentar.

Vad tycker du? Kommentera här eller skriv din mening på våra sociala medier.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".