Marita Stinnerbom
1 av 2
Marita Stinnerbom från Guovssonásti,och samisk samordnare i Lycksele Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Josefina Lundgren Skerk, giellalávdegotti ságadoalli. Govven: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Josefina Lundgren Skerk, giellalávdegotti ságadoalli. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi

Bristen på pengar är en stor del i att förvaltningskommunerna fungerar dåligt

Marita Stinnerbom: Förvaltningskommunerna behöver mer medel
3:19 min

De samiska förvaltningskommunerna fungerar dåligt. Det menar Jan Rannerud i Vuovdega i veckans partiledarintervju. Det här håller Lyckseles samiska samordnare Marita Stinnerbom, från Guovssonásti med om.

- Vi som jobbar som samordnare vi har ju också hört det Jan Rannerud lyfter fram, att det fungerar sämre i vissa kommuner medan det fungerar bättre i andra kommuner.

Idag är dom samiska förvaltningskommunerna 19 till antalet och de ska bland annat se till att samer har rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg på samiska.

Men i veckans partiledarintervju menade Jan Rannerud i Vuovdega att de samiska förvaltningskommunerna fungerar dåligt. I synnerhet är det bristen på pengar och kommunernas möjlighet att förvalta statsbidraget som han menar är problemet. Och Marita Stinnerbom, samisk samordnare i Lycksele är enig med honom.

- Ja absolut, förvaltningskommunerna behöver ju mera medel för att göra ett bra jobb.

Josefina Lundgren Skerk, Sametingets vice ordförande och ordförande för språknämnden menar att ekonomin endast är en liten del av problemet:

- Såklart är det en del av problemet med att det inte fungerar. Men det finns ju väldigt många andra delar, som också är nog mycket stort problem och en anledning till att det inte fungerar. T.ex. att lagstiftningen är alldeles för svag.

Under 2015 hade regeringen avsatt 103 miljoner kronor till minoritetspolitiken. 80 miljoner kronor går till kommunerna och landstingen/regionerna som ingår i förvaltningsområdena. Hur statsbidraget ska användas bestäms av kommunen i samråd med minoriteterna. Vi hör Marita Stinnerbom igen:

- Vi har ju valt också att jag som samordnare jobbar 50 %, just för att vi ska ha mer pengar kvar för att göra aktiviteter i kommunen för vårt uppdrag.

Jan Rannerud menade att Sametinget inte kan göra så mycket när det gäller de samiska förvaltningskommunerna, eftersom det handlar om ett statsbidrag. Men Marita Stinnerbom, som även är en av Guovssonástis partiledare, menar att det ändå är viktigt att lyfta fram dom här frågorna.

 - Ja som samisk politiker så måste vi jobba mera och föra fram problematiken som finns i förvaltningskommunerna. Ge Sametinget mera resurser och mer mandat att ge reprimander till de kommuner där det inte skötts bättre.

- Jag är ju överens med Jan Rannerud om att det inte fungerar särskilt bra i förvaltningskommunerna och det har ju språknämnden också jobbat med väldigt mycket de senaste åren, säger Josefina Lundgren Skerk.

Och hon hoppas nu på ansvarige ministern Alice Bah Kunhkes utsaga om en kommande utredning, där hon hoppas att Sametinget ska få vara delaktig:

- Hon har ju sagt att det ska bli en utredning, en översyn med lagändringar av minoritetsspråksreformen, eftersom hon har förstått att det inte fungerar i förvaltningskommunerna som det ska, säger Josefina Skerk, Sametingets vice ordförande samt ordförande för språknämnden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".