Lantmäteriet undersöker vilka förändringar som behöver synas på den nya fjällkartan.
1 av 2
Lantmäteriet undersöker vilka förändringar som behöver synas på den nya fjällkartan. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Niklas Hedberg och Mattias Eriksson på lantmäteriet har besökt Kiruna för att se vilka förändringar som behöver göras på den nya fjällkartan.
2 av 2
Niklas Hedberg och Mattias Eriksson på lantmäteriet har besökt Kiruna för att se vilka förändringar som behöver göras på den nya fjällkartan. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Glaciär försvinner från fjällkarta

Per Holmlund, professor i glaciologi: Den är bortsmält
1:38 min

Lantmäteriet uppdaterar fjällkartorna vart fjärde år och den här gången är fjällen längst i norr i fokus. Bland annat har en mindre glaciär i närheten av Alesjávri smält bort och det ska synas på kartan.

Läs mer hos P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".