Stierdná
Ön Stjernøya - Stierdná. Foto: Dag Ivar Indrebø / NRK
Norge

Äganderätt till ö avgörs i högsta domstol

Per Mikkelsen Buljo muitalá Stierdná ášši birra
5:27 min

Högsta domstolen i Norge ska nu ta ställning om två renskötargrupper har äganderätten till ön Stierdná norr om Alta i norska Finnmark.

Två rättsinstanser har kommit fram till att rennäringen har upparbetad bruksrätt på ön, men inte äganderätt. Ön Stierdná är mineralrik och just nu pågår gruvdrift i området. Distrikten har förlorat renbetesmarker till gruvdriften.

- Gruvdriften stoppas inte av något, kanske kan en äganderätt regulera den, säger Per Mikkelsen Buljo renägare i en av distrikten.

Stjernøy renbetesdistrikt och Sara-gruppen har tagit saken till högsta domstol. De menar att de i flera hundra år har brukat markerna på ön till renbete och vill nu ha äganderätt.

Professorn i rättsvetenskap vid Norges arktiska universitet Öyvind Ravna säger till nyhetsbyrån NTB att en seger för renskötarna skulle sätta frågetecken för statens rätt att äga och förvalta mark i hela Finnmark.

Förhandlingarna i Högsta domstolen inleds idag, tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".