Luleå.

Elever fick samiskundervisning på en avskaffad ortografi

Det var när Tiina Johansen besökte skolan i Luleå under våren som hon upptäckte att hennes barn undervisades med en ortografi som inte varit i bruk på drygt 40 år.  

Tiina Johansens äldsta barn börjar nu fjärde och sjätte klass och hur det blir med deras samiska undervisning är i dagsläget inte klart. 
Det var i våras under en öppen dag på flickornas skola som hon upptäckte att döttrarna lärde sig skriva enligt den gamla ortografin som inte varit i bruk sedan 1979. 

- Jag blev så förskräckt och slog larm direkt till rektorn och till Luleå kommun, säger Tiina Johansen.

Viktoria Björklund, chef på flerspråkscentrum i Luleå säger att de nu ska utreda ärendet och att de tar kritiken från föräldrarna på allvar. Hon berättar också att det varit svårt att hitta behöriga samiska lärare.

- Vi ska nu göra en egen utredning och se vart bristerna ligger, säger hon.

Tiina Johansens barn behärskar fyra språk, nordsamiska, sydsamiska, finska och svenska. Hon har valt barnen som är i skolåldern ska läsa nordsamiska. 

- Jag bryr mig som förälder och som lärare, det kan inte gå till så här att de lär sig en ortografi som inte varit i bruk på snart 40 år. Men barnen har varit duktiga, de har lärt sig skriva som de gjorde innan 1979, säger Tiina Johansen. 

Vilken lösning ser du?

- Jag ser en lösning i distansundervisning via webben, där de får en lärare som är behörig, säger Tiina Johansen. 

Idag har Luleå kommun två anställda samiska lärare men ingen av dem har behörighet. Men flerspråkscentrum i Luleå har ändå förtroende för de två lärarna och vill själva nu se vart och om undervisningen har haft brister. När Tiina Johansens döttrar får samiskundervisningen igen är i dagsläget oklart.

- Om inte den här situationen löser sig så jag vet inte. Jag har till och med funderat på att inte låta dem läsa samiska längre. Hur ska jag säga till dem att det ni har lärt er i våras är fel, utan ni ska lära er så här, säger Tiina Johansen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".