Vindkraft
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Västerbotten

Samebyar överklagar vindsnurror

Vapsten och Vilhemina Norra sameby överklagar ett beslut från länsstyrelsen om en vindkraftpark med 25 vindsnurror vid gränsen mellan Åsele och Lycksele kommuner.

Det är företaget Nordisk vindkraft som ansökt om att få bygga 48 vindkraftsverk i området - men länsstyrelsen ger endast tillstånd till 25.

Enligt villkoren ska anläggningsarbetena ske i samråd med samebyarna och företaget ska dessutom hålla årliga samrådsmöten med byarna.

Men samebyarna överklagar nu alltså beslutet till mark- och miljödomstolen och yrkar i första hand att hela ansökan avslås - som bevisning åberopar samebyarna bland annat den färska forskningsrapporten från Statens lantbruksuniversitet som visar att renar undviker områden nära vindkraftsparker.

I andra hand yrkar samebyarna att villkoren ändras så att företaget får ta ett större ekonomiskt ansvar för att minska konsekvenserna för rennäringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".